Du kan ikke tænke dig til højere selvværd og selvtillid

Du kan ikke tænke dig til højere selvværd og selvtillid

De fleste mennesker oplever i løbet af livet at have lavt selvværd og/eller selvtillid. For mange kan det komme og gå og for andre kan det være en generel følelse der fylder meget i bevidstheden og deraf selvfølgelig også påvirker den generelle livsglæde og livskvalitet. Generelt lavt selvværd og ringe grad af selvtillid kan udspringe af mange forskellige årsager, herunder fx opvækst, opdragelse og miljø, overvægt, udseende, handicap m.fl.

Lavt selvværd og selvtillid kan der gøres noget ved, og det bedste er at du kan starte lige nu, efter du har læst dette indlæg. Denne metode og det perspektiv jeg benytter her, retter sig mod både dig med lavt selvværd og selvtillid der kommer og går, fx i forbindelse med performance, større forandringer i livet m.m. og for dig som generelt har lavt selvværd og selvtillid og som deraf hæmmes i at leve livet fuldt ud som du ønsker at gøre det.

Når jeg i min coaching praksis møder mennesker med lavt selvværd eller selvtillid, oplever jeg ofte at de søger med lys og lygte efter metoder til hvordan de via tanke og refleksion kan få mere selvtillid og selvværd. Når jeg registrerer det, så siger jeg timeout, for det kan man ikke med tankens kraft alene, der skal tages fat på anden vis.

Måden at arbejde med selvtillid og selvværd på, er at gøre, at handle, at gå derhen hvor du ikke tør gå hen, eller at tage nogle vigtige skridt hen imod det – “når du handler og gør det som er lige et my forbi hvad du forestiller dig du tør eller kan, så vokser din selvtillid og selvværd stille og roligt i takt med at du gør dette om og om igen, det er simpelthen uomtvisteligt, jeg har set det ske utallige gange”

For at gøre det, skal du selvfølgelig vide hvor du gerne vil hen, hvad er dine drømme og mål, står de klart og tydeligt, det skal de selvfølgelig gøre, kursen og retningen skal være klar. Men ofte, så kender folk godt deres mål og drømme, det er mere modet, selvtilliden og selvværdet der svigter og så bliver de fanget i den her tankelimbo, hvor de tænker og tænker, taler og taler, men ikke rykker sig.

Sådan gør du:

1. Har du ikke allerede et eller flere mål du går efter og sat en kurs, så er det som sagt det første sted at starte. Det kan både væres rent karrieremæssige eller mere personlige og private mål. Så er det bare med at komme i gang og få afdækket den del.

2. Når det er gjort, så identificer de områder og elementer der er ekstra udfordrende for dig og som du ikke tør tage fat på og skriv dem ned, punkt for punkt. Et element kunne fx være at du gerne vil være leder i dit næste job, men du har problemer med at tale foran mange mennesker, eller at være i spotlight. Det er klart at den kompetence skal du besidde for at være leder, så der er ingen vej uden om, du må lære at gøre kunne det. Læs evt. mit indlæg om at komme ud af komfortzonen

3. Hvis vi bliver ved eksemplet med lederjobbet, så skal målet med at lære at være i spotlight og tale foran mange mennesker, i de fleste tilfælde nok brydes op i dele, så del nu målet eller målene op i nævnte dele og skriv dem alle ned under hver enkelt mål – det er de små skridts logik vi skal have fat i her. Et eksempel på et delmål kunne være at melde dig frivilligt som træner i den lokale fodboldklub, stille op til en bestyrelse som involverer at du skal være på, eller du kunne melde dig til et kursus i præsentationsteknikker.

4. Når du bryder målet op i dele, så plejer jeg at sige at delmålet skal ligge en 10-20% over hvad du umiddelbart vurderer du tør, så får du den ønskede effekt når du har gennemført det – for lidt farligt, så får du ingen effekt på selvtillids- og selvværdskontoen, for farligt, så får du måske modsatte effekt og det er jo ikke den vej vi skal.

5. Denne tilgang eller approach gentager du så om og om igen og tager delmål for delmål og mål for mål. Du vil meget hurtigt opleve at du øger dit selvværd og selvtillid ved denne metode hvis du holder ved.

Huskekage:

Husk nu at tænke på den lange bane når du arbejder med selvtillid og selvværd, forandringerne kommer ikke over night! Som sagt er det de små skridts logik vi arbejder efter her, så der kommer ingen landevindinger eller kvantespring – det mange bække små, der gør en stor å her, så hav tålmodighed og hold ved, så kommer forandringerne.

***

Det var alt for nu. Hvis du ikke formår at gøre ovenstående på egen hånd så kan få sessioner med en coach som fx undertegnede være en rigtig god ide og en uvurderlig investering – der er altså ingen grund til at stå i stampe i livet fordi modet svigter!

Læs evt. mit indlæg “De små skridts Logik” der går mere i dybden med at nå dine målsætninger.

God fornøjelse.

 

Andre aktuelle blogindlæg

Del blogindlæg:

Kontakt mig

Søg efter mine ydelser eller blogindlæg.