Stresscoaching

Stresscoaching

Stresscoaching er for dig som enten er ramt af kronisk stress, eller i en længere periode har oplevet stresssymptomer som du ikke på egen hånd er i stand til at håndtere. Jeg har stor erfaring med stresshåndtering og det er både blevet et speciale for mig, samt en personlig og faglig interesse. Med tiden har jeg haft stressklienter fra de fleste brancher samt fra alle lag af samfundet. Lige fra sygeplejersken og håndværkeren til mellemlederen og toplederne, har været i Stresscoaching forløb i min praksis.

Stress – et potentiale for forandring

Stress er liv der ikke leves og indeholder derfor et klart incitament til at stoppe op, kigge på dig selv, og tage dit liv og den måde du lever det på, op til revision. Et stresscoaching forløb kan være en rigtig god ide hvis du er kørt fast i din stress og dine symptomer – der hvor du føler du ikke kan klare det alene, men har brug for hjælp. Mange vælger at gå til deres læge med stressproblematiker. Det kan være fint at gå til lægen for at sikre dig at du er fysisk ok, du kan jo have forhøjet blodtryk eller andre livsstilsymptomer og det er vigtigt at behandle. Men er du fysisk ok, så er der ingen grund til at gå til lægen og/eller til psykolog med mindre du er virkelig hårdt ramt, før du i det mindste har forsøgt at håndtere din stress på anden vis, fx i et stresscoaching forløb.

Hvad er stress?

For at forstå stress og de symptomer der følger med, er det nødvendigt at se på kroppens fysiologiske potentiale, som gør kroppen i stand til at reagere hensigtsmæssigt i forskellige situationer.

Opladning – fordøjelse, sex, refleksion

Mennesket har to nervesystemer. Det ene, kaldet det Parasympatiske Nervesystem virker når vi slapper af og lader op. Efter et måltid bliver man tit afslappet og træt, det skyldes at nervesystemet får blodet til at løbe til de indre organer så fordøjelses processerne kan gå i gang. Energien trækkes ind i kroppen og kroppen oplades. Påvirkning fra dette nervesystem er fx også nødvendigt under sex – hvor blodet skal strømme til kønsorganerne.

Stress – kamp, handling, præstation

Det sympatiske nervesystem får kroppen til at vågne. Når du skal yde en præstation der kræver noget særligt, sættes kroppen i en parathedstilstand der gør den vågen og klar til at handle. Stresshormonet Kortisol sendes ud i kroppen og bevirker at blodet løber fra indre organer til arme og ben, pupillerne udvides, fordøjelsen går i stå, og musklerne stivner i kampberedskab. I dyreverden sker der det samme når et dyr angribes eller udsættes for en trussel. Dyret kan vælge at kæmpe eller flygte, til begge handlinger har det brug for stresshormonet til at aktivere kroppens handlingspotentiale.

Det røde felt

Når mennesket er under pres, som fx inden en eksamen, en vigtig deadline, eller en anden krævende handling – reagerer kroppen som om den var udsat for en trussel på livet, musklerne spændes op, sindet bliver årvågent, hele systemet er parat til at handle. Stresstilstanden er i sig selv positiv, fordi den i primitiv forstand har gjort os i stand til overleve, og i civiliseret forstand gør os i stand til at yde en ekstraordinær præstation. Kun hvis stress er langvarig og kroppen er udsat for belastning i længere tid, så kan det udvikle sig til sygdom. Kroppen har været i det røde felt i for lang tid. Som en hver maskine eller organisme, vil den bryde sammen på et eller andet tidspunkt, hvis den overbelastes i længere tid.

Rytme for at undgå stress

Mennesket har brug for en rytmisk afveksling i livet for at undgå stress, og i dagligdagen mellem handling og opladning, mellem hvile og arbejde. I stresscoaching arbejder jeg derfor med rytmen mellem de forskellige tilstande og miljøer klienten befinder sig i både på et mentalt og kropsligt plan. Under coachingen arbejder du også med den vigtige balance mellem refleksion og handling, kreativitet og fokus, drøm og virkelighed. Balancen mellem at være på og trække sig tilbage.

Book tid eller kontakt mig her

Søg efter mine ydelser eller blogindlæg.