Har du mistet evnen til at tage beslutninger, så læs her..

Har du mistet evnen til at tage beslutninger, så læs her..

Kender du det når du ikke kan tage beslutninger? det gør de fleste nok – i dette indlæg kigger jeg på hvordan vi bedre og hurtigere kan tage beslutninger, samt på typiske årsager til at vi kan være for lang tid om at tage vigtige beslutninger eller aldrig tager dem.

Beslutninger er vigtige elementer i et menneskes liv, både de mindre daglige beslutninger og de større mere eksistentielt orienterede beslutninger. De fungerer lidt som olie fungerer i en motor. Der skal løbende fyldes olie på en motor for at den kører optimalt, og af og til skal alt den gamle olie hældes fra og nyt fyldes på – man kan siddestille den løbende påfyldning med de mindre daglige beslutninger, og olieskiftet med de større eksistentielle beslutninger.

Hvis vi udelader at tage vigtige beslutninger, både store og små, kan det lige som med oliepåfyldning og olieskift have store negative konsekvenser for vores trivsel i det daglige og på de større linjer.

En af de vigtigste årsager til at vi ikke tager beslutninger af begge varianter, er at vi ikke i tilstrækkelig grad ved hvor vi er på vej hen, hvad der er vigtigt for os, hvad vores værdisæt er. Har vi ikke tilpas fat i en eller anden form for vision med vores liv, en retning, nogle pejlemærker i form af principper, værdier, leveregler,  mål eller kald med os selv, så får vi meget svært ved at navigere – og når vi navigerer i livet og hverdagen, så gør vi det bl.a. med beslutninger.

Jeg har meget ofte klienter i forløb som sidder fast i beslutnings karrusellen. De lader sig drive med af hverdagen, af andres beslutninger og viljer og slipper mere og mere taget i deres eget liv og hverdag – de kører på autopilot og føler ofte meningsløshed og tomhed, de mangler generel lystfølelse, fx sexlyst, lyst til mad, lyst til at opleve, til sociale relationer, til samvær med familie og har generelt svært ved nærvær.

Så hvad skal du gøre hvis du sidder fast i beslutnings karrusellen?
Jo, egentlig er det lige til at tage fat i, og dog, alligevel ikke, men her kommer opskriften som jeg benytter i praksis med mine klienter…

Du skal simpelthen i gang med at få fat i hvad der er vigtigt for dig, hvad skal du med dig selv i livet, i hverdagen, hvilket menneske vil du gerne være? Hvilken rolle/roller rent erhvervsmæssigt er rigtig for dig, hvad matcher din person? og hvad skal du holde dig helt fra? Arbejd med dit værdisæt og få det skrevet ned, men tag dig tid og tal med venner og familie, reflekter lystigt derudaf, og igen, giv dig tid. 

Begynd så at definere nogle principper, leveregler, doktriner som udspringer af dit definerede værdisæt og begynd dernæst at implementere dem i dit liv og hverdag gennem beslutninger, altså der hvor du handler 100% ud fra din egen overbevisning og ikke bare følger med og lader andre tage dem for dig. 

Og gør noget ud af det, vær kritisk, nørd i det, stil krav til folk ift. til fx dine egne behov, vær krævende, øv dig i lige at mærke efter i hverdagens mange småbeslutninger inden du bare glider med, og øv dig også i at tage de større beslutninger som du godt ved du skal tage, men som du har holdt dig fra.

Hav hele tiden dine definerede principper og leveregler aktive i din hukommelse, det letteste er at følge dem og holde dem aktive i hverdagen, men skriv dem også gerne ned, hav dem med i dig en notesbog eller andet hvis de skulle fordampe lige så stille fra din hukommelse. Og en gang om året, måske efter nytår, eller til din fødselsdag eller andre mærkedage – tag så en brush up på dem, evaluer, hvordan er det gået? har du holdt fast, har noget ændret sig? er andre nye principper og doktriner kommet til? 
Igen, fuldstændig som service eftersynet med bilen, er en brush up, en hovedgennemgang, vigtig for at du holder fast og ikke brænder sammen, lige som den 4-hjulede 🙂

Følger du den opskrift, så lover jeg dig at du vil få en helt anden kontakt til dig selv, til dine præferencer og ikke mindst til andre mennesker omkring dig. For når vi begynder at tage tydelige beslutninger, så bliver vi også tydelige for andre og så skaber vi kontakt, så lever vi!

 

 

 

 

 

Andre aktuelle blogindlæg

Del blogindlæg:

Kontakt mig

Søg efter mine ydelser eller blogindlæg.