At koble af – den absolut vigtigste grundkompetence hvis du vil leve i balance

At koble af – den absolut vigtigste grundkompetence hvis du vil leve i balance

Jeg siger altid til de af mine klienter der bokser med work-life-balance eller stress, at evnen til at koble af og prioriteringen af samme, er den absolut vigtigste ingrediens til et mere balanceret og mindre stressfuldt liv. Jeg møder mange mennesker for hvem afkobling er en by i Rusland og som deraf ofte også døjer med stress, søvnløshed og andre kedelige symptomer og som samtidig kører 120 kmt i overhalingsbanen, uden rigtigt at stoppe op og mærke livet og nærværet med dem selv eller menneskene omkring dem.

Her i blog indlægget vil jeg gøre mig nogle tanker om hvad det at koble af, egentlig er for en størrelse og jeg vil komme med nogle gode råd og idéer til hvordan du kan få mere afkobling ind i dit liv og dermed også få mere nærvær med dig selv og dine nære omkring dig.

Hvad er afkobling så?

Jo, det er jo et godt og et vigtigt spørgsmål som der er rigtigt mange meninger om. Sådan som jeg definerer afkobling, så er det egentligt lige ud af landevejen. Hvis du tager ordet bogstaveligt så har du faktisk svaret, af-kobling, at afkoble eller koble af, betyder i min optik at slippe noget, at komme fri af noget, for senere at kunne gribe det igen og forsætte fra hvor du slap.

Jeg plejer at sammenligne det med klatring. Når du klatrer, uanset om det er i træer eller på klipper eller dertil indrettede baner, så er en meget vigtig del af klatring, at du på vejen op, holder små pauser hvor du hviler fingrene, bene og arme. Gør du ikke det, så kramper dine lemmer og så kan du ikke holde tilstrækkeligt fast og du falder på et eller andet tidspunkt ned.

I klatring giver det helt sig selv at holde pauser, for det mærkes tydeligt når dine fingre, arme m.v. kramper, så bliver du NØDT til at holde pausen, for konsekvensen er tydelig.

I livet kan det være noget mere komplekst hvornår du er NØDT til at slippe(koble af) for her er konsekvensen ikke lige så klar og tydelig. Men det samme gør sig altså gældende hvis du skal opretholde en god balance i livet – det ved de fleste jo også godt, hvis de lige tænker sig om en ekstra gang. Du skal jævnligt i løbet af dagen slippe grebet helt, altså mentalt, for dermed at forny din mentale styrke og tage fat der hvor du slap eller måske et helt nyt sted – dét er ganske enkelt nøgle faktoren, for en sund balance og for at du ikke føler dig totalt drænet når dagen går på hæld.

Fint nok, og hvordan gør jeg så det tænker du måske nu? Jo, ser du. Det er der mange svar på, måske lige så mange som der er mennesker, for at koble af er ofte noget helt personligt for den enkelte og det gælder om at finde sin helt egen model og få den integreret i sit liv og hverdag som en helt naturlig værdi og praksis.

Meditation og mindfulness er oplagt at tage fat på og bestemt nogle gode bud på hvordan du kan koble af eller lære det, men det er ikke alle der har mod på det og det er ofte også noget man går til en eller flere gange om ugen. Jeg mener at afkobling skal være en naturlig del af livet såvel som det at sove og spise og jeg anbefaler derfor stærkt, at du finder dine helt egne afkoblings metoder, så de bliver en naturlig del af din hverdag.

Afkoblings faktorer:

Forskellige vigtige kriterier gør sig gældende, for at der er tale om en effektiv og god afkobling, lad mig liste de nøgle faktorer op som jeg mener er vigtige:

  • Din hjerne skal påvirkes så lidt som muligt og tanker skal der være meget få af. Når du fx er i arbejds mode, så kører din hjerne på betabølger og når du er tom for tanker og fx har øjnene lukket eller ser ud af et vindue uden for meget visuel påvirkning, så bevæger din hjerne sig over i alfabølger og så rebooter din hjerne og lader batterierne op. Læs evt. mere om alfa træning herover
  • I den perfekte verden skal du koble af en gang i timen, i løbet af en arbejdsdag, det er så længe du kan være fokuseret og i beta bølge stadiet. Kører du bare videre i løsnings- og arbejdsmode, uden at holde pauser hvor du kigger ud af vinduet, lytter til musik, går en tur, taler med en kollega om sidste biograftur eller hvad der nu kan få dig ud af hovedet og slippe grebet, så belaster du dit system og din hjerne og du bliver mere og mere ineffektiv og stresset.
  • Glæde og lyst – nogle rigtige vigtige faktorer der er gode at have med i afkoblings øjemed. Gør du noget du føler lyst og glæde ved i forbindelse med afkobling, gør det det meget lettere. Her er det dog vigtigt at nævne at det skal være med et minimum af visuel stimuli, altså duer Tv, computerspil m.m. ikke – så det skal være noget der kræver så lidt hjerne aktivitet som muligt, se mine ideer til afkobling herunder.

Ideer til afkobling:

  • Sceneskift, (kunne egentlig også have stået ovenover) – at skifte sted rent fysisk er en af de bedste måder at koble af på. Det er faktisk udgangspunktet for overhovedet at kunne koble af, at du rykker dig fysisk. Der sker bare noget rent mentalt, når du skifter sted fysisk. Det kan faktisk være nok bare at gå en tur ud i kantinen og small talke med en god kollega i 10 minutter. Endnu bedre er det at komme udenfor, evt. sætte dig i solen og lukke øjnene i 5 minutter og koncentrere dig om at mærke solens stråler på din hud og din krop.
  • Lave noget fysisk og fokusere på at mærke din krop mens du gør det. Det kan være helt simpelt bare at gå en tur med raske skridt med fokus på åndedræt og kroppens signaler. Det er vigtigt det her med at fokusere på kroppen, for dermed at komme ud af hovedet – hvis du går mens du tænker på næste møde, årsbudgettet eller lign. så nytter det ingenting, så mærk kroppen!
  • Lytte til musik som du holder af og som er roligt og melodisk, gerne godt med mol akkorder i, Agnes Obel er en af mine egne favoritter. Igen er det vigtigt at gøre det et andet sted, det gør sig faktisk gældende for al afkobling, der skal et sceneskift til.

God fornøjelse

Mange hilsner
Bo Lauenborg

Andre aktuelle blogindlæg

Del blogindlæg:

Kontakt mig

Søg efter mine ydelser eller blogindlæg.