At være i alderen fra 30 til 50 er for de flestes vedkommende en komprimeret og ofte kaotisk fase i livet. Det er her alt skal nås, eller sådan kan det i hvert fald føles. Der skal styr på karrieren, der skal stiftes familie og bygges rede, der skal rejses, man skal leve sundt og have en aktiv og social fritid og helst også fremstå som om der er styr på sagerne og at man trods det hårde arbejdsprogram, er i god balance.
Har du børn skal du selvfølgelig også være en god far eller mor som er på beatet med moderne børneopdragelse, aktiv i forældrebestyrelsen og hvad dertil eller høres. Og sidst men ikke mindst skal du være en god, rummelig og givende kæreste/ægtefælle eller en ”god” single for den sags skyld og selvfølgelig have et super aktivt sexliv, der ikke lader noget tilbage at ønske.
Det siger sig selv at skal du levere 100% på alle nævnte og ikke nævnte fronter, eller føler at du skal dét, så kan det kun gå galt – det kan ingen leve op til, uanset hvad de skriver i damebladene, det er simpelthen umuligt!
Men hvad gør man så når man ikke kan levere 100% på alle parametre? Hvad skal du vælge fra, hvordan skal du prioritere? Måske kan du slet ikke mærke dig selv eller hvad du har lyst til, eller hvad lyst overhovedet er for dig? (det er ofte en konsekvens af at leve ubalanceret). Det er her Work Life Balance Coaching kommer ind i billedet, som en metode til at finde den rette og mest optimale balance i den mest kaotiske fase i dit liv.
Work Life Balance begrebet
Gennem de sidste 16 år hvor jeg har haft coaching praksis i København er Work Life Balance som begreb opstået. Hvornår det præcis blev et begreb i sig selv skal jeg ikke kunne sige, men det som jeg helt konkret kan se, er at flere og flere af de mennesker der kommer i min praksis, oplever store problemer med at finde balance mellem arbejdsliv og privatliv.
Kigger jeg på de mange Work Life Balance cases jeg har haft i min praksis, så er der en række faktorer der er medvirkende til at skabe ubalancer. Den måske vigtigste faktor er det jeg selv kalder ”Spejlingsfaktoren” Med det mener jeg, den stigende tendens til at spejle sig i andres evner og formåen, eller den ofte overfladiske fremstilling af disse.
Der er i sig selv intet i vejen med at spejle sig i menneskerne og samfundet omkring os, det har vi har altid gjort – det er jo sådan vi udvikler os på både samfunds niveau og individuelt niveau. Der hvor det giver grus maskineriet er når vi “shopper” for meget rundt i andres forskellige evner og formåen og forsøger at tilstræbe sig samtlige af de evner og formåen – så går det galt og vi mister forbindelsen til os selv og dermed evnen til at navigere autentisk i livet.
Typiske tegn på Work Life Ubalancer:
Følelse af meningsløshed
Den ene dag tager den anden og føles som en forfærdelig trummerum
Du griner aldrig mere, morer dig ikke, isolerer dig måske
Mister lysten til sex og intimitet
Drikker mere alkohol, mere kaffe, andre stimuli
Fysiske stresssymptomer som fx Hjertebanken, åndenød, opspænding i kroppen, hovedpine m.m.
Tiden går bare og du kan ikke huske den ene dag fra den anden
Du overvældes af et udefinerbart forventningspres og går i stå og lader stå til
Du føler at du overlever i stedet for at leve
Og mange flere….
Hvad kan Work Life Balance Coaching gøre for dig?
Det afhænger selvfølgelig helt af det enkelte menneskes situation og udfordringer, men overordnet beskrevet griber jeg det således an:
For det første skal vi sammen skabe et overblik over hvorfor du er kommet i ubalance, hvornår startede det, hvor godt sidder du fast i ubalancen, hvad forårsager den helt konkret og hvilke tanker, handlinger, omstændigheder m.v. er med til at skabe ubalancerne. Det tager 2-3 gange at få skabt dette overblik og vi vil benytte os af en opstartsformular du skal udfylde samt en logbog til at notere løbende gennem forløbet.
Når vi har et overblik over ovennævnte, kan vi gå i gang med redefinere hvordan du ”vil” leve dit liv i stedet for at ”overleve” det – det er den vigtigste fase og også den sværeste for de fleste og derfor også her der skal holdes fast i forløbet. I denne fase arbejder vi med at paradigme skifte – bøtten skal vendes på hovedet og posen rystes, vigtige indrømmelser over for dig selv skal italesættes og mærkes og vi begynder at arbejde med konkrete handlinger, tiltag og ændringer du skal foretage dig i dit daglige liv.
Efterhånden som forløbet skrider frem, vil du begynde at mærke at du med den konkrete og metodiske tilgang til at genetablere balancen på egen hånd faktisk selv kan skabe forandringerne og dermed din velfærd og generelle livsglæde.
Når vi begge vurderer at du er ved at være i mål, tager vi fat på at finpudse de metoder og redskaber der er skabt og opstået under coaching forløbet og vi slutter af med at lave en skriftlig evaluering der beskriver start til slut, samt de opdagelser, læringer og redskaber du har fået med dig – på den måde får du dem konkretiseret og tydeliggjort og kan tage dem med dig på din videre færd ud i livet. Typisk vil det også være en god ide med 1-2 opfølgende sessions efter nogle måneder.
Tid:
Et Work Life Balance coaching forløb tager typisk 7-10 sessions eller mere. Det skal ikke hastes igennem, for så lærer du ikke at mestre og fastholde det opnåede.